De IT-industrie is zeer competitief en evolueert constant. Door deze snelle ontwikkelingen in de technologie-industrie is het essentieel voor IT-professionals om hun vaardigheden en kennis te demonstreren.
Certificatieprogramma's zijn de ideale manier om dit te doen, en geven een waardering aan de IT-professional die het certificaat bezit. Certificering is een manier voor IT-professionals om hun expertise te valideren en hun kennis te tonen aan werkgevers, collega's en klanten.
In dit document bespreken we de toegevoegde waarde van certificering in de IT-industrie en verkennen we de voordelen van certificering voor IT-professionals en hun werkgevers.
Toegevoegde waarde
Het behalen van certificaten biedt een grote toegevoegde waarde voor verschillende soorten IT-professionals. We bieden hieronder de verschillende voordelen aan die een IT-professional kan verkrijgen met certificaten. Zo kijken we naar de impact op het vinden van een nieuwe job, hoe het kansen vergroot voor consultants en wat de impact is van gecertificeerd personeel.
Certificeringsprogramma's zijn ontworpen om de vaardigheden en kennis van IT-professionals in een specifiek gebied te valideren. Het biedt een gestandaardiseerde benchmark die kan worden gebruikt om de expertise van een individu te beoordelen, waardoor het voor werkgevers gemakkelijker wordt om kandidaten tijdens het sollicitatieproces te evalueren of voor klanten om de keuze te maken voor de juiste consultant. Certificering toont ook een toewijding aan continue leren en professionele ontwikkeling, wat zeer gewaardeerd wordt in de IT-industrie.
Werkzoekend
De eerste groep IT-professionals die we wensen te bespreken zijn de IT-pro's die een nieuwe job zoeken.
Zoals eerder aangegeven is de IT-industrie een competitieve wereld. Constant zijn werkgevers op zoek naar the big next talent. En het lijkt soms alsof er enkel gouden eieren gezocht wordt.
Maar dit toont ook de grote nood aan goede IT-professionals, Want eigenlijk zoeken werkgevers naar mensen met zo veel mogelijk overlap met hun eisen. Iet wat zoals: Shoot for the moon, aim for the stars!. Dit is precies waar certificatie zijn meerwaarde toont. Er is geen betere manier om te zeggen dat jij een competentie bezit, dan gecertificeerd zijn in dit onderdeel. Dit biedt jou dus eigenlijk de volgende toegevoegde waarden:
- Verbeterde carrièremogelijkheden: Certificering helpt om vaardigheden en kennis te verbeteren, wat kan resulteren in verbeterde en nieuwe carrièremogelijkheden. Gecertificeerde professionals kunnen in aanmerking komen voor hogere posities, hogere salarissen en betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Of zelf mogelijkheden bieden in jonge IT sectoren.
- Verhoogde geloofwaardigheid: Certificering helpt om geloofwaardigheid te vergroten tijdens het sollicitatieproces. Gecertificeerde professionals hebben aangetoond dat ze over de vereiste vaardigheden en kennis beschikken, wat kan resulteren in meer vertrouwen van potentiële werkgevers en klanten.
- Competitief voordeel: Gecertificeerde professionals hebben een concurrentievoordeel ten opzichte van niet-gecertificeerde professionals. Dit kan resulteren in meer sollicitatiegesprekken, meer aanbiedingen en meer carrièremogelijkheden. Dit valt snel op als certificaten gedeeld worden via bijvoorbeeld LinkedIn. Dit verhoogt aanzienlijk het aantal aanvragen die je bij LinkedIn krijgt en verhoogt jou ook in de zoeklijsten van hun algoritmes.
- Professionele ontwikkeling: Certificering helpt bij de professionele ontwikkeling van IT-professionals, door middel van continue educatie en het bijhouden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in hun vakgebied.
- Hogere salarissen: Gecertificeerde professionals hebben doorgaans hogere salarissen dan niet-gecertificeerde professionals. Dit komt doordat ze over de vereiste vaardigheden en kennis beschikken en daardoor meer waarde kunnen leveren aan hun werkgevers. Dit kan dus goed gebruikt worden in contract- en loononderhandelingen
Deze meerwaarden bieden een grote kans op een nieuwe job die uitdaging biedt en een professional verdere stappen laat zetten in diens carrière.
Hieronder geven we zes voorbeelden van certificaten die een werkzoekende in de IT kan overwegen:
- Certified Information Systems Security Professional (CISSP): Deze certificering, uitgegeven door ISC², is gericht op IT-security professionals. Het examen test kennis en vaardigheden op het gebied van informatiebeveiliging, zoals beveiligingsbeheer, beveiligingsarchitectuur, beveiligingsmodellen en operationele beveiliging. Het behalen van deze certificering laat potentiële werkgevers zien dat een kandidaat beschikt over uitgebreide kennis op het gebied van informatiebeveiliging en zich inzet voor professionele groei.
- Cisco Certified Network Associate (CCNA): Deze certificering, uitgegeven door Cisco, is gericht op netwerkprofessionals. Het examen test kennis en vaardigheden op het gebied van netwerkontwerp, -implementatie en -beheer. Het behalen van deze certificering kan een kandidaat helpen zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt en zijn of haar kansen vergroten om aan de slag te gaan als netwerkengineer of -beheerder.
- Microsoft Certified: Azure Administrator Associate: Deze certificering, uitgegeven door Microsoft, is gericht op IT-professionals die werken met Microsoft Azure, een populaire cloudservice. Het examen test kennis en vaardigheden op het gebied van cloudarchitectuur, -implementatie en -beheer. Het behalen van deze certificering kan een kandidaat helpen zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt en zijn of haar kansen vergroten om aan de slag te gaan als cloudbeheerder of -consultant.
- Microsoft Certified: Azure Developer Associate: Deze certificering, uitgegeven door Microsoft, is gericht op softwareontwikkelaars die werken met Microsoft Azure, een populaire cloudservice. Het examen test kennis en vaardigheden op het gebied van het ontwikkelen en implementeren van cloudoplossingen met behulp van Azure-services en -tools. Het behalen van deze certificering kan een softwareontwikkelaar helpen zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt en zijn of haar kansen vergroten om aan de slag te gaan als Azure-ontwikkelaar.
- CompTIA A+: Deze certificering, uitgegeven door CompTIA, is gericht op algemene IT-professionals en omvat een breed scala aan onderwerpen, waaronder hardware, software, netwerken, beveiliging en troubleshooting. Het examen test kennis en vaardigheden op het gebied van het onderhouden, upgraden en repareren van computers en andere digitale apparaten. Het behalen van deze certificering kan een algemene IT-professional helpen zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt en zijn of haar kansen vergroten om aan de slag te gaan als IT-supporttechnicus of -analist.
- Oracle Certified Professional, Java SE 11 Developer: Deze certificering, uitgegeven door Oracle, is gericht op Java-ontwikkelaars en test hun kennis en vaardigheden op het gebied van Java-ontwikkeling. Het examen omvat onderwerpen zoals Java-syntax, -klassen, -interfaces en -exceptions, evenals de ontwikkeling van applicaties die gebruik maken van verschillende Java-technologieën en -frameworks. Het behalen van deze certificering kan een Java-ontwikkelaar helpen zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt en zijn of haar kansen vergroten om aan de slag te gaan als Java-ontwikkelaar bij bedrijven die Java-gebaseerde applicaties ontwikkelen.
We vatten nog even samen:
Certificering kan werkzoekenden helpen bij het verbeteren van hun carrièremogelijkheden, het vergroten van hun geloofwaardigheid, het verkrijgen van een concurrentievoordeel, het bevorderen van hun professionele ontwikkeling en het verdienen van hogere salarissen. Werkzoekenden kunnen overwegen om gecertificeerd te worden in programma's zoals CISSP, CCNA, Azure Dev Associate, A+ en OCP.
IT-Consultant
Een tweede groep die we beschrijven zijn de consultants onder ons. Dit beroep is gebaseerd op het regelmatig uitlenen van expertise aan verschillende klanten. Om deze expertise uit te kunnen lenen, moet een consultant in technische kennis uitblinken en dit kunnen aantonen. Een certificaat toont dit als geen ander.
We sommen daarom ook hier de grootste meerwaarden aan van het bezitten van een certificaat:
- Competitieve differentiatie: Certificering kan consultants helpen zich te onderscheiden van andere professionals in hun vakgebied en hen meer competitief te maken op de arbeidsmarkt. Het kan ook helpen om het vertrouwen van potentiële klanten te vergroten door aan te tonen dat de consultant over de vereiste kennis en vaardigheden beschikt.
- Betere kansen: Door certificering kunnen consultants toegang krijgen tot nieuwe en betere kansen. Veel klanten eisen dat consultants over specifieke certificeringen beschikken om te worden overwogen voor projecten of opdrachten. Certificeringen kunnen ook helpen om de kwaliteit van het werk te verbeteren en klanttevredenheid te verhogen.
- Voortdurende professionele ontwikkeling: Certificering kan consultants helpen om zich voortdurend te ontwikkelen en bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en trends in hun vakgebied. Het kan hen helpen hun kennis en vaardigheden uit te breiden en nieuwe technologieën te leren.
- Toegang tot een netwerk: Certificering kan consultants ook toegang geven tot een netwerk van andere professionals die dezelfde certificering hebben behaald. Dit kan waardevol zijn voor het uitwisselen van ideeën, het oplossen van problemen en het leren van anderen in hetzelfde vakgebied.
- Klantvertrouwen: Certificatie kan het vertrouwen van klanten vergroten, omdat het laat zien dat de consultant zich inzet voor professionele kwaliteit en dat hij of zij de vereiste vaardigheden en kennis heeft om de klus te klaren.
Ook hier geven we vier voorbeelden van certificaten die een consultant kunnen differentiëren van anderen:
- Certified Information Systems Auditor (CISA): Deze certificering wordt uitgegeven door ISACA en is bedoeld voor IT-auditors en IT-securityprofessionals. Het examen omvat onderwerpen zoals auditing, beveiliging, risicobeheer en informatiebeveiliging. Het behalen van deze certificering laat potentiële klanten zien dat een consultant beschikt over uitgebreide kennis op het gebied van IT-auditing en beveiliging.
- Amazon Web Services Certified Solutions Architect (AWS CSA): Deze certificering is specifiek gericht op cloud-architecten en -consultants en wordt uitgegeven door Amazon Web Services (AWS). Het examen test kennis en vaardigheden op het gebied van cloudarchitectuur en -implementatie, en de certificering is zeer gewild in de IT-industrie vanwege de wijdverbreide acceptatie en het gebruik van AWS.
- Microsoft Certified: Azure Solutions Architect Expert: Deze certificering is gericht op consultants die zich willen specialiseren in het ontwerpen van oplossingen op basis van Microsoft Azure, een populaire cloudservice. Het examen test de kennis en vaardigheden van de consultant op het gebied van cloudarchitectuur, infrastructuur, beveiliging en compliance. Het behalen van deze certificering toont aan dat de consultant een expert is in het ontwerpen en implementeren van oplossingen op basis van Microsoft Azure.
- Certified Ethical Hacker (CEH): Deze certificering, uitgegeven door de International Council of E-Commerce Consultants (EC-Council), is gericht op beveiligingsprofessionals die willen leren hoe ze netwerken en systemen kunnen testen op kwetsbaarheden en zwakke plekken. Het examen test kennis en vaardigheden op het gebied van hackingtechnieken, zoals scanning, enumeration, footprinting, system hacking, web application hacking en social engineering. Het behalen van deze certificering kan een consultant helpen zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt en zijn of haar kansen vergroten om aan de slag te gaan als pentester, beveiligingsconsultant of beveiligingsanalist.
- Certified Professional Scrum Master: Deze certificering
We vatten nog even samen:
Certificatie biedt consultants erkenning van hun vaardigheden en kennis, onderscheidend vermogen op de arbeidsmarkt, en toegang tot nieuwe kansen. Het behalen van certificeringen bevordert ook professionele ontwikkeling en vergroot het vertrouwen van klanten in de consultant.
IT-bedrijf
Een derde en laatste groep die we willen bespreken zijn IT-bedrijven met intern IT-personeel. Hierbij zijn de voordelen zowel voor de werknemers als de werkgever niet te onderschatten. Van geluk, tevredenheid en waardering bij de werknemers tot competitieve voordelen en retentie verbetering voor de bedrijven. We sommen hieronder de 5 grootste voordelen op met een woordje uitleg.
- Verbeterde kwaliteit en efficiëntie: Certificering kan werknemers helpen om hun vaardigheden en kennis te verbeteren, waardoor ze betere prestaties kunnen leveren en hun werk efficiënter kunnen uitvoeren. Dit kan resulteren in hogere productiviteit, hogere kwaliteit van het werk en verbeterde klanttevredenheid.
- Consistente kwaliteit: Certificering biedt werkgevers een manier om de kwaliteit van het werk van hun werknemers te beoordelen en te standaardiseren. Dit kan resulteren in een consistentere kwaliteit van het werk en een hogere klanttevredenheid.
- Concurrentievoordeel: Werkgevers kunnen certificering gebruiken als een middel om zich te onderscheiden van concurrenten. Klanten kunnen meer vertrouwen hebben in bedrijven die gecertificeerde werknemers hebben, en bedrijven kunnen hun klanten helpen bij het behalen van hun doelen door middel van gecertificeerde werknemers.
- Hogere retentie: Werkgevers die investeren in de professionele ontwikkeling van hun werknemers, inclusief certificering, hebben doorgaans een hogere retentiegraad. Werknemers zijn meer geneigd om bij een bedrijf te blijven dat hen kansen biedt om hun vaardigheden en kennis te verbeteren.
- Hogere omzet: Bedrijven met gecertificeerde werknemers kunnen een hogere omzet genereren doordat ze in staat zijn om klanten beter te bedienen en efficiënter te werken.
- Erkende partnerships: Verschillende vendoren hebben partner programma's waar je als werkgever toegang toe krijgt als je meerdere werknemers hebt die bepaalde certificaten van de vendor bezit. Hierdoor promoten ze de organisatie ook op hun eigen website, wat ook voor een extra omzet, concurrentievoordeel en retentie kan zorgen.
Als voorbeeld geven we een aantal certificaten mee die interessant zijn voor IT-bedrijven en hun personeel:
- ITIL: ITIL-certificeringen, zoals ITIL Foundation, kunnen IT-bedrijven helpen hun IT-service management processen te verbeteren en hun werknemers te trainen in best practices voor IT-service management. Dit kan leiden tot hogere efficiëntie, betere klanttevredenheid en lagere kosten.
- Azure: Microsoft Azure-certificeringen, zoals Azure Administrator en Azure Developer, kunnen IT-bedrijven helpen hun werknemers op te leiden in het gebruik van Microsoft's cloud computing platform. Dit kan helpen bij het leveren van betere cloudservices aan klanten en het verbeteren van de algemene competentie op het gebied van cloud computing.
- Oracle Certified Professional (OCP): OCP-certificeringen kunnen werknemers helpen hun vaardigheden en kennis in Oracle-databases te ontwikkelen en te certificeren. Dit kan helpen bij het leveren van betere en efficiëntere database-oplossingen aan klanten.
- Certified Information Systems Security Professional (CISSP): CISSP-certificeringen kunnen werknemers helpen hun kennis van informatiebeveiliging te vergroten en te certificeren. Dit kan helpen bij het verbeteren van de beveiliging van IT-systemen en het verminderen van het risico op datalekken en cyberaanvallen.
- Certified Scrum Master (CSM): CSM-certificeringen kunnen werknemers helpen bij het ontwikkelen en beheren van softwareprojecten met de Agile Scrum-methode. Dit kan helpen bij het verbeteren van de projectefficiëntie, het verminderen van fouten en het beter afstemmen op de klantbehoeften.
- Six Sigma Lean Green: Certificeringen in Six Sigma Lean Green helpen werknemers om processen te optimaliseren en verspillingen te verminderen. Het toepassen van de principes van Six Sigma kan bedrijven helpen om hun processen efficiënter te maken, de kwaliteit van hun producten en diensten te verbeteren en hun kosten te verlagen. Dit kan leiden tot een verbeterde klanttevredenheid, meer winstgevendheid en betere bedrijfsresultaten.
We vatten nog even samen:
Certificering kan werkgevers helpen om de kwaliteit en efficiëntie van het werk van hun werknemers te verbeteren, consistentere kwaliteit te bieden, een concurrentievoordeel te behalen, de retentiegraad van werknemers te verhogen en de omzet te verhogen. Werkgevers kunnen overwegen om hun werknemers te certificeren in programma's zoals ITIL Foundation, MCSE en Six Sigma.
De certificatie beheerders
Certificeringsprogramma's worden gemaakt en beheerd door brancheorganisaties en leveranciers zoals CompTIA, Microsoft, AWS, Google, VMWare, Mile2, .... Deze organisaties hebben een diep begrip van de vaardigheden en kennis die nodig zijn om succesvol te zijn in de IT-industrie en zorgen ervoor dat certificeringsprogramma's reflecteren op actuele trends en best practices in de industrie. Dit betekent dat gecertificeerde IT-professionals up-to-date kennis en vaardigheden hebben die zeer gewild zijn bij werkgevers.
Over het algemeen moeten certificatiebeheerders en trainingorganisaties (zoals Multimedi) voldoen aan bepaalde eisen om examens te mogen afnemen en certificaten uit te reiken. Deze kunnen onder meer bestaan uit:
- Opleidings- en ervaringsvereisten: Certificatiebeheerders moeten vaak bepaalde opleidings- en ervaringsvereisten hebben om examens te mogen afnemen en certificaten uit te reiken. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat ze een specifieke opleiding hebben gevolgd en/of een bepaald aantal jaren ervaring hebben in het vakgebied waarvoor ze certificaties verstrekken.
- Examenvoorbereiding: Certificatiebeheerders moeten vaak door de certificatie-instantie worden goedgekeurd om examens af te nemen en certificaten uit te reiken. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat ze een specifieke opleiding of training moeten volgen om bekwaam te worden in het afnemen van examens en het verstrekken van certificaten.
- Integriteit en ethiek: Certificatiebeheerders moeten voldoen aan strenge normen van integriteit en ethiek. Ze moeten bijvoorbeeld voorkomen dat ze belangenverstrengeling hebben met kandidaten en eerlijk en onpartijdig zijn bij het afnemen van examens en het verstrekken van certificaten.
- Doorlopende bijscholing: Certificatiebeheerders moeten vaak doorlopende bijscholing volgen om hun kennis en vaardigheden bij te houden en up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de certificaties die ze uitreiken relevant en waardevol blijven voor kandidaten en werkgevers.
- Audit en verificatie: Deze bedrijven moeten zich ook aan standaarden houden en aangeven dat de bovenste 4 punten worden verwezenlijkt. Dit gebeurt veelal via ISO-certificatie van het bedrijf, de trajecten en de leerplatformen die gebruikt worden. Multimedi is bijvoorbeeld ISO:9001 gecertificeerd!
- Werkveld opvolging: Veel van de vendoren gebruiken het concept van Metrics that matters. Ze meten constant de werkvelden van verschillende landen op en kijken waar de markt naartoe evolueert, zodat ook hun certificaten mee kunnen evolueren. Hiervoor is het voor hun ook belangrijk dat ze veel partners hebben die deze metingen mogelijk maken. Wij zijn dus even belangrijk voor hun als zij voor ons!
Multimedi en certificatie
Multimedi is zelf een certificatie en training center om mensen en bedrijven te ondersteunen en adviseren in het organiseren van de juiste trainingen die aanleunen bij de persoonlijke doelstellingen van deze mensen of bedrijven.
Zo bieden wij volgende trainingen, certificaten en adviezen aan:
- CompTIA Delivery Partner: Multimedi is sinds 2023 een erkende Delivery Partner van CompTIA. Hierbij bieden we vanaf het begin de basis certificaten aan en helpen onze klanten in hun retentie beleid en basis versterking van de IT-kennis van hun IT'ers. Daarnaast ondersteunt dit ook in vele onboarding trajecten die wij aanbieden bij onze klanten. Voorbeelden zijn: A+ Core, Network+, Cloud Essentials+, ITF+, ...
- Microsoft Partner powered by Startel NV: Multimedi werkt al sinds 2021 samen met Startel NV om samen als Microsoft-partner naar buiten te komen. Op deze manier bieden wij in België en Nederland kwalitatieve trainingen af met een oog voor praktijk en kwaliteit! Voorbeelden zijn bijvoorbeeld: AZ900, AZ104, AZ204, AZ400, MD100, MD101, MS900, MS700, ...
- AWS Re/Start partner: Multimedi is sinds 2022 AWS Re/Start partner en organiseert in samenwerking met ClimIT Jaarlijks trajecten waarbij mensen worden opgeleid naar Cloud Engineers met AWS.
- Cisco Networking Academy: Multimedi is al sinds 2000 partner van BIASC en Cisco Networking Academy. Op die manier hebben wij over 20 jaar meer dan 2.500 mensen opgeleid naar netwerkbeheerders, support engineers, systeembeheerders en meer. Maar ook de meerwaarde geboden op werkplekken door personeel naar de volgende stap te brengen in hun netwerk en systeem kennis. Hier vallen bijvoorbeeld de academische CCNA, CCNP onder, net als de CyberOps en Cybersecurity certificaten
- Mile2: Sinds 2021 is Multimedi ook een erkende Mile2 partner. Deze instantie die zich nieuw op de markt in Europa bevindt, is een krak in alles wat Cyberveiligheid ademt. Hierbij hebben wij klanten al ondersteund in het verbeteren van hun Audit teams, veiligheid te verhogen in hun IT en niet IT-departementen en certificaten op bijvoorbeeld PenTest, Ethical Hacking en meer verzorgt.
Daarnaast bieden we ook vele trainingen aan buiten onze partnerships, of waar partnerships nog besproken worden. Hieronder vallen zeker (geen limitatieve lijst):
- ITIL v4
- Prince2
- Scrum trainingen zoals Scrum Master, Product Owner, Practitioner, ...
- Java OCP SE11 en SE17
- Fortinet
- Juniper
- VMWare
In het kort? Zoek je een training, certificatie of advies naar een training of certificatie? Dan ben je bij Multimedi aan het juiste adres!
Wij zorgen voor:
- Advies op maat van jouw noden
- Kwalitatieve aanpak over de volledige lijn, van training tot administratie tot succes!
- Transparante en betrouwbare partner op basis van respect
- Sterke trainers met technische vaardigheden en people skills
Wij gaan voor jou een brug verder!
Multimedi, jouw partner in IT-training en certificatie!
Volgende Artikelen
In toekomstige artikelen zullen we dieper ingaan op bepaalde rollen en hoe certificatie een meerwaarde kan bieden, welke certificaten worden aangeraden in België en Nederland en wat de groei mogelijkheden zijn.
Hou dus zeker onze website, LinkedIn en Facebook in de gaten voor volgende white papers.
Bedankt voor het lezen, en geef ons gerust jouw mening via LinkedIn, Facebook of via email op hallo@multimedi.be
Nick Bauters
Managing Director
Ontvang wekelijks onze nieuwste blogs in uw mailbox.